Ik ben Rosemarie
overleven in het derde rijk.

Naam: Omer Demir
Klas:4T3
Docent: Van Balveren
Inhoudsopgave
1. Zakelijke gegevens
2. Samenvatting
3. Hoofdpersonen
4. Over de auteur
5. Verwerkings opdracht
6. Eigen Mening
7. Bronvermelding
1.Zakelijke gegevens
Titiel: Ik ben Rosemarie
Auteur:Marietta Moskin
Uitgeverij:Holland, Haarlem
2.Samenvatting
Mei 1940. De Duitsers vallen Nederland binnen. Rosemarie Brenner is twaalfjaar en woont met haar ouders en haar oma in Amsterdam. Toen Rosemarie wakker werd door een geluid, ze wist niet waar het geluid vandaan kwam. Ze dacht eerst dat haar oma een hart aanval kreeg. Maar toen ze naar beneden ging zag ze haar familie voor de radio en zeiden dat Nederland aangevallen wordt door de Duitsers.
Iedereen die in Nederland woont moest van de Duitsers een identiteitskaart halen, maar op die van de joden moest er een J op van Jood. Het leven van joden werden steeds moeilijker en kleiner. De vader van Rosemarie genaamd Charles is ontslagen en veel plekken zijn verboden voor Joden. Rosemarie schreef zich voor een lyceum in samen met haar vriendin Anneke, ze werden aan genomen maar later moest Rosemarie de school verlaten omdat ze joods is. Ze ging nu naar een joods school,het is er heel druk en de school is in een huis. Later moesten joden een David ster dragen die ze zelf moesten kopen. Ze moesten het op hun hart naaien.
Paar dagen later kwam de Duitse soldaat naar hun huis en zei dat ze de huis moesten verlaten. Ze gingen naar een protegé voor 2 weken daarna verhuisden ze naar een pension. De Gestapo zijn mensen die op straat joden arresteren.
De Gestapo kwam bij hun huis en arresteerde haar ouders, haar ouders kwamen in kamp Westerbork terecht. Rosiemarie miste haar ouders ze was alleen nog met haar oma over.
Paar dagen later kwam er een telefoontje dat haar ouders voor een dag kwamen en haar zouden meenemen naar Westerbork.
Ze ging mee met haar ouders. Toen ze eenmaal in kamp Westerbork kwam. Ging ze naar haar barak waar ze bleef. Er waren heel veel mensen, ze werd bevriend met Ruthie. Ruthie werkte en ze zorgde dat Rosemarie aan werk kwam.
Ze ontmoete Lewis. Lewis heeft een groepje joden opgericht zionisten hij was de leider en gaf Rosemarie les over het geloof jood. Hij dat ze naar de oorlog naar Palestina zouden gaan en daar verder leven in het `beloofde land`. Later ging lewis mee naar een andere kamp om mensen daar moet en les te geven. Rosemarie realiseerde dat Lewis zijn eigen leven riskeert voor anderen.
Toen hoorden ze dat Grannie de oma van Rosemarie in het kamp was en ze werd direct door gevoerd naar bergen belsen en daar hoorden ze dat ze dood was gegaan, niet vergast maar aan het lot overgelaten,
In de kamp was een ziekte aanwezig haar moeder werd besmet en werd ziek. Veel mensen gingen dood aan het ziekte maar haar moeder en Rosemarie had het overleefd. Er was een tent opgezet voor mensen die uit auschwitz komen. Ruthie zat er ook tussen , Rosemarie kwam haar een trui brengen maar ze ging dood ze overleefde de ziekte tyfus niet.
De wissel-commissie is op het kamp om de mensen met een Zuid-Amerikaans paspoort op te halen. De Brenners wordt verteld dat ze ’s ochtends bij de hoofdingang moeten zijn om te vertrekken. Rosemarie gelooft niet dat ze echt worden omgewisseld en denkt dat het weer een leugen van de Duitsers is. Toch worden ze op een trein van het Rode Kruis gezet en mogen ze de sterren van hun kleding af doen. Het is een vreemde en onvoorspelbare reis door Duitsland, er is erg veel schade en vele spoorwegen zijn zelfs gebombardeerd. Rosemarie is blij dat de Duitsers hebben gekregen wat ze verdiend hebben. Net voordat ze in Zwitserland aan komen worden ze uit de trein gezet. De Brenners en andere mensen moeten achterblijven, omdat er niet genoeg mensen zijn om ze mee om te wisselen.
De Gestapo wou dat ze de mensen die overgebleven waren naar bergen belsen ging maar er waren spoorlijnen die naar bergen belsen gingen. Dus werden ze opgevangen door de rode kruis.
De geallieerden kwamen er aan. De Duitsers gaven zich over en de Franse soldaten hielden de orde
de oorlog was voorbij. Iedereen keerde terug naar zijn eigen land. Eerst de Engelsen keerden terug naar Engeland.
Toen de Nederlandse afgezant kwam,dachten ze dat ze naar Nederland konden gaan maar dat kon niet omdat ze geen Nederlandse staatsburgerschap hebben,want ze kwamen uit Oostenrijk. Ze konden niet in Oostenrijk blijven en ze konden ook niet naar Nederland. De familie Brenner dacht aan 2 andere landen of het wordt Palestina of Amerika. Rosemarie dacht er heel veel overna.
Het is een waar gebeurd verhaal.
Het boek speelt zich inde 2de wereld oorlog af .
Het verhaal speelt chronologisch af.
Het boek heeft een open einde.
3. hoofdpersonen.
Rosemarie Brenner: Een jong meisje uit Amsterdam die naar een concentratiekamp gestuurd wordt voor drie jaar.
Charles: Haar vader.
Louise: Haar moeder.
Anneke: Haar beste vriendin in Amsterdam.
Grannie: Haar grootmoeder.
Ruthie: Een vriendin in het Westerbork concentratiekamp
Lewis: De leider van de jonge Zionist beweging in het Westerbork concentratiekamp.
4. over de auteur

De schrijver van het boek is Marietta Moskin. Ze werd geboren in Wenen. Ze bracht een groot deel van haar schooltijd door in Amsterdam. Daar woonde ze totdat de oorlog uitbrak. Ze werd naar verschillende kampen in Nederland en Duitsland gebracht. Na de oorlog woonde ze een jaar in Parijs. In 1946 vertrok ze met haar ouders naar de Verenigde Staten. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. In 1976 ontving ze de ‘Shirley Kravitz Children’s Book Award’ voor haar bijdrage aan de joodse kinderliteratuur. ‘Ik ben Rosemarie’ is haar vierde boek. Het boek werd in 2005 ook in het Duits gepubliceerd.
5.verwerkingopdracht
verwerking opdracht andere einde.
Toen Rosemarie niet meer in Nederland mocht wonen ging ze eerst in Amerika wonen maar ze vond het heel moeilijk want ze kon geen de taal nog niet beheersen dus volgde ze een cursus. Toen ze taal een maal beheersde wou ze niet meer in Amerika wonen want ze voelde zich niet thuis in het land.
ze wou naar Palestina. Ze had al in het nieuws gehoord. Dat er in Palestina een land was opgericht genaamd Israel daar wou ze heen want daar woonden alleen maar joden.
je wist al een beetje Hebreeuws en veel vrienden woonden daar dus ze ging naar Isreal.
in isreal voelde ze zich thuis. Dus heeft ze besloten om in Isreal te leven en nooit weg tegaan.
6. eigen mening.
Ik vond het een leuke, maar ik had een andere einde verwacht want boeken met open einde vind ik niet leuk want je weet eigenlijk nog steeds niet hoe het afloopt.
7. bornvermelding
samenvatting: heb ik voor het meest zelf gemaakt. alleen 1 stukje niet.
http://www.scholieren.com/boekverslag/67962
auteur.
http://www.scholieren.com/boekverslag/71816
Maak jouw eigen website met JouwWeb